Thomas Bleijenbergh; ''Ik hou
wel van een beetje stress''

Op het laatste project waar ik was ingezet als zzp’er, werkte ook werknemers van CAJA. Kees de Hoog kwam langs en had een kaartje achtergelaten, dat kaartje is bij mij terecht gekomen. Ik was vanuit het timmeren in de rol van assistent uitvoerder gestapt en wilde daar graag in doorgaan. Het is lastig om als zzp’er met weinig ervaring een baan te vinden als beginnend uitvoerder. Toen heb ik Kees opgebeld en heeft hij voor mij een leuke uitdaging gevonden bij JP van Eesteren, op het project van TATA Steel.
De weg naar assistent uitvoerder

Het bevalt goed bij TATA, het is een leuk team. Ik moest wel wennen aan de werkwijze, het gaat allemaal nét even anders. De regels, de werkvergunningen, de pasjes, het in- en uitklokken. Er wordt goed gelet op brandwerkende kleding en moet je altijd handschoenen aan hebben. Op sommige plekken moet je ook een bril dragen en een standaard helm is niet altijd voldoende. Ook worden er op bepaalde plekken bijvoorbeeld Co meters gedragen voor de veiligheid.

Ik werk momenteel aan meerdere kleine projecten en word hierin begeleid door de uitvoerder, Jamie. Hij zit meer in het voortraject en als het daadwerkelijke werk begint pak ik het op. Daarnaast volg ik via CAJA en JP een opleiding tot assistent uitvoerder. Om de week ga ik op woensdag naar school. De lesdag begin om 13.00 uur en duurt officieel tot 20.30 uur, meestal zijn we iets eerder klaar. ’s Ochtends ga ik dan nog wel naar het werk. Voordat ik was gestart met de opleiding maakte ik me een beetje zorgen over hoe uitdagend het zou zijn, maar het valt me reuze mee. Het bevalt zeer goed. Ik wil uiteindelijk doorgroeien naar hoofduitvoerder!

Van kok naar de bouw

Wat wilde je vroeger worden? Waarschijnlijk had ik kok gezegd. Ik heb zelfs een koksopleiding afgerond. Uiteindelijk ben ik die richting niet ingeslagen. Op mijn 17e heb ik een tijdje in Limburg gewoond maar daar kon ik niet echt aarden. Mijn oudste broer, die al 20 jaar zzp’er was als timmerman, heeft toen gezegd; ‘’Waarom kom je niet terug naar Noord-Holland? Dan gaan we lekker timmeren.’’ Dan ben ik toen gaan doen, in eerste instantie in loondienst. In Amsterdam heb ik van alles geleerd in de renovatie en na een paar jaar ben ik in de nieuwbouw en ruwbouw terecht gekomen. Daarna ben ik vrij snel zzp’er geworden en doorgegroeid. Op de grotere projecten kreeg ik snel meer verantwoordelijkheden, vooral qua veiligheid. Op het laatste project vroegen ze of ik ook wilde helpen met de uitvoering. Dat is dusdanig bevallen dat ik nu de opleiding voor assistent uitvoerder volg.

Hectiek en stress

Ik hou wel van een beetje stress. Ik vind het leuk om elke dag deadlines en planningen te halen. De grote projecten spreken mij het meest aan. Daar zit vaak toch wat meer tijdsdruk op en daar hou ik wel van. Ook heb je meer mensen om aan te sturen. Iedereen heeft weer zijn eigen handleiding en soms spreken mensen geen Nederlands. Op hele grote projecten heb je niet één bouwkraan maar soms wel vier of vijf. Als het waait kunnen ze gelijk allemaal niet draaien. Dan moet je dat gaan oplossen in de planning en met de mensen. Kortom, projecten waarbij ik het lekker druk heb en veel mensen mag instrueren, dat vind ik het leukst.

Koken en mountainbiken

Ben je in je vrije tijd nog veel met koken bezig? Voor mezelf kook ik zeker vijf dagen in de week. Wanneer mensen vragen of ik voor een feest wil koken probeer ik dat te vermijden, daar hou ik niet zo van. Toen ik tijdens mijn stage werkte als kok vond ik het ook al het leukst als het heel druk was. Laat mij maar slingers aan bonnetjes wegwerken. Dat vond ik leuker dan het broodje van de dag verzinnen.

Verder ga ik graag mountainbiken bij mijn familie in Limburg of met mijn broer in Noord-Holland. Een lekker actieve hobby. Door heel Nederland heb je mountainbikepaden, dat vinden we het leukst. Nu moet je het nog doen he? Later kun je rustig aan doen!