Ger Haarland; ''Soms
moet je een klootzak zijn''

Ik ben al 49 jaar werkzaam in de bouw, mijn opa en mijn vader hebben ook altijd in de bouw gewerkt. Na de LTS ben ik op mijn 16e begonnen als timmerman. Na een tijdje timmeren dacht ik; dit wil ik niet mijn hele leven blijven doen. Zodoende ben ik uiteindelijk doorgegroeid naar hoofduitvoerder. Het werkt in mijn voordeel dat ik heb getimmerd. Ik weet precies hoelang de jongens ergens over doen en ik kan ze ook vertellen hoe ze het moeten maken. Ze mogen het van mij dan op hun eigen manier doen, als het maar net zo snel of sneller is!
Soms moet je een klootzak zijn

Voor uitvoerders zonder praktijkervaring kan het lastig werken zijn. Soms moet je een klootzak zijn, anders nemen de jongens een loopje met je, vooral als je geen vakkennis hebt. Zo werkt het in de bouw, het is een mannenwereld en soms moet je hard zijn. Sommige uitvoerders zijn te lief. Of ik het leuk vindt om leiding te geven? Tuurlijk, ik vind het harstikke leuk, anders was ik allang gestopt. Ik ben altijd met plezier naar mijn werk gegaan. Momenteel zit ik middenin de oplevering van 70 nieuwbouwwoningen in Weesp. We hebben hier een hele nieuwe wijk gebouwd en moeten nog 12 woningen opleveren. Over een paar weken ga ik met pensioen. Iedereen zegt tegen me; ‘’Jij kan niet in één keer stoppen, zo zit je niet in elkaar.’’ Ik denk zelf niet dat ik me ga vervelen. Maar ik sluit niet uit dat ik nog een keer meewerk aan een project.

Woningbouwprojecten zijn het leukst

Woningbouwprojecten vind ik het leukst om te doen, het is moeilijker. Ik heb op mijn huidige project 70 woningen gebouwd, maar ik heb ook 70 opdrachtgevers. Iedere bewoner is een opdrachtgever en ze hebben allemaal een andere manier van behandelen nodig. Vooral hier, de goedkoopste woning kost €700.000,- en de duurste €2.000.000,-. Het zijn woningen met rieten kappen, vrijstaande woningen, steigers aan het water en ze zijn allemaal weer anders. Dat is gewoon leuk om te maken. Op de kopersdagen leer je de bewoners kennen en doen we een vooroplevering. Twee weken later lever ik de woning aan ze op. We leveren hier met gemiddeld 3 punten per woning op. Dat is heel weinig, vooral in deze prijsklasse. De mensen zijn kritisch en er zit gigantisch veel meer- en minderwerk in.

Wat was je leukste project? Dat is een school geweest. Daar moest een verdieping op worden gezet en een stuk worden aangebouwd, terwijl de school in gebruik bleef. Daar komt wel wat bij kijken, vooral omdat midden in de winter het dak eraf ging. We hebben allerlei noodvoorzieningen getroffen om waterdicht te blijven en dat is nog gelukt ook!

Bijna met pensioen

Staat er nog een afscheidsfeestje gepland? Ja, we gaan met 12 man uit eten in mijn favoriete restaurant in Leiden. Het heet ‘Verboden Toegang’ en ik kom er bijna elke week. Ze hebben er allerlei gerechten met rechtelijke namen. Spareribs heten Tralies op de kaart, een biefstukje noemen ze Topcrimineel en De Rode Kaart is carpaccio. Dat soort namen, dat is gewoon heel leuk. Ook hangen er overal bordjes met alles wat verboden is. Verder hebben ze een topbediening en is de prijskwaliteitverhouding ook nog eens goed.

Mijn vrouw stopt volgende week ook met werken. We hebben ons hele leven gewerkt en nooit een dag zonder gezeten. Dan is het wel een keer tijd. Ja toch? In de zomer gaan we naar ons chalet in Heerde en in de winter zullen we een paar keer naar Spanje gaan. Het is de bedoeling dat we lekker gaan genieten. Spanje is echt mijn vakantieland maar we gaan ook nog een keer terug naar Bonaire. Daar heb ik een jaar meegewerkt aan de nieuwbouw van een gevangenis. Ik werd benaderd door Defensie omdat het project niet liep, zodoende ben ik daar terecht gekomen. Het leuke van dat project was dat je de mensen veel kon leren. Ik heb ze geleerd dat je niet harder maar slimmer moet werken. Het leuke ervan was dat mijn vrouw ook mee was. Mijn vrouw heeft daar vrijwilligerswerk gedaan om bezig te blijven. We woonden aan de boulevard en hebben bijna een jaar vakantie gehad, zo moet je het zien. We gaan zeker nog terug!