Een eerste indruk wordt vaak in minder dan een seconde gemaakt. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat we vaak al in 0,2 seconden weten of we iemand aantrekkelijk vinden. En dit doen we allemaal onbewust. Geen eerste indruk vormen, lukt niet.

Aan de hand van stereotypen vormen we bij onszelf zo’n eerste indruk. En dat is handig, want als we iemand in een ‘hokje’ kunnen plaatsen, kunnen we ons gedrag daar ook makkelijker op afstemmen. Maar wat betekent dit bijvoorbeeld voor solliciteren? Hoe kun je hier invloed op hebben? En, waar begint die eerste indruk eigenlijk?

Social media
Precies, die eerste indruk maak je al op social media. Bedrijven en recruiters hebben na een paar klikken op Google al een beeld van je en maken zo hun eerste selectie.

Tip 1:
Let daarom goed op jouw online presentatie. Er is vaak meer te vinden dan je denkt en het is goed om je daar bewust van te zijn. Check bijvoorbeeld hoe jouw sociale kanalen zijn afgeschermd en welke foto’s je bewust wel en niet openbaar zet (die carnavalsfoto met vier bier in je hand?).

Tip 2:
Maak ook juist positief gebruik van de online mogelijkheden die er zijn. De artikelen die jij plaatst of deelt op bijvoorbeeld LinkedIn vertellen veel over jouw interesses, kennis en vaardigheden.

“Vertel niet alleen over wát je hebt gedaan, maar ook wat het resultaat was.”

Het gesprek
Je sollicitatiegesprek is ‘the moment of truth’. Het is erop of eronder. Maar op deze tweede eerste indruk kun je je wel degelijk goed voorbereiden. Jij wilt die leuke baan en zij willen de perfecte kandidaat. En die match, maak je samen. Enkele tips voor een goede voorbereiding:

Tip 3:
Scan het bedrijf. Kijk waar de organisatie voor staat en voor gaat, en hoe hun bedrijfscultuur is. Durf ook te vragen naar wie eraan tafel komen zitten. Google je gesprekspartner(s) zodat je weet wie er straks voor je zit.

Tip 4:
Denk na over wat zij willen en wat jij te bieden hebt. Zorg dat je de accenten uit de vacatureomschrijving haalt en match die met jouw kennis en ervaring. Bepaal vooraf duidelijk wat jij minimaal terug wilt laten komen over jezelf. Vertel niet alleen over wat je gedaan hebt, maar ook wat het resultaat was (succes).

Tip 5:
Wees je bewust van jezelf en wat je uitstraalt. Vraag familie of vrienden om jou te omschrijven in vijf woorden en bedenk of je zo over wilt komen. Kijk eens hoe mensen op je reageren en hoe je contact maakt met mensen. Kleding speelt daarbij ook een rol. Besteed daar dan ook wat tijd aan. Word je via een recruiter voorgesteld, vraag hen dan om advies, vaak kennen zij het bedrijf al wat beter.

Tip 6:
Spanning hoort erbij. Duw het niet weg, maar geef het juist wat aandacht. Waar voel je het in je lichaam? Door het te volgen ervaar je werkelijk wat het is, zodat het niet een te groot ding wordt in je hoofd.

Tip 7:
Bereid je goed voor. Pas je aan waar mogelijk, maar wees ook jezelf. Het is alleen een goede match als het van twee kanten komt.