Het leukste?
Geen wekker meer!

Mijn eerste baan was bij een natuursteenbedrijf, ik kwam net uit militaire dienst, dat was toen nog verplicht. Het was geen bouwkundige baan, ze maakten gebouwen met natuurstenen en ik verzorgde het tekenwerk. Dat heb ik uiteindelijk maar een jaartje gedaan, ik wilde toch de aannemerij in.
De bouw in 

Mijn vader was timmerman, vandaar dat ik ook de kant van de bouw ben opgegaan denk ik. Ik ben toen begonnen bij een kleine aannemer in ons dorp, Odijk. Van lieverlee ben ik wat grotere aannemersbedrijven op gaan zoeken. De afgelopen twee en half jaar heb ik voor CAJA gewerkt. Ik werkte vaak vanuit kantoor, eens in de zoveel tijd bezocht ik ook de bouwplaats, dat was altijd erg leuk. In de aannemerij maak je wat buiten, als je dan langsgaat zie je wat er gemaakt wordt en kan je even zeggen; hé gaat dat goed daar? Als het af is begin je weer opnieuw bij een ander project. Dat proces vind ik leuk.

|   ‘Over 100 jaar komt alles uit de fabriek’
Meegroeien met de ontwikkelingen

Ik ben direct begonnen als werkvoorbereider en dit eigenlijk altijd blijven doen. In het begin heb ik er ook even calculatie bij gedaan. Dan zaten we te calculeren op een stuk papier, computers waren er nog niet. Tegenwoordig heb je vaak een calculatieafdeling binnen een aannemersbedrijf. Wij deden nog calculatie en werkvoorbereiding samen. Het voordeel daarvan is dat je alles kent, van de hoed tot de rand. Tegenwoordig is alles anders, denk aan computerprogramma’s en standaard software. BIM heb ik ook mee gewerkt en mij in verdiept. Of tekenen met Autocad, vroeger stond je gewoon achter een tekenschot met een blad papier, een potloodje en ga maar tekenen. Met de ontwikkelingen groei je mee, dat gaat heel geleidelijk. Ik denk over 100 jaar, dat alles misschien wel gewoon uit de fabriek komt.

Tip voor starters

Ik ben altijd met plezier naar mijn werk gegaan. Ik ben een pietje precies en wil het goed voor elkaar hebben. Ik heb altijd in de buurt gewerkt, dan is het allemaal goed te doen. Ik zie nu veel jonge mensen binnenkomen en die weten eigenlijk nog niet precies wat ze willen. Die starten bijvoorbeeld als werkvoorbereider en gaandeweg beslissen ze, wordt dit ‘m wel of wordt dit ‘m niet. De ideale tip voor starters heb ik niet, behalve dat je je thuis moet voelen in het bedrijf waar je werkt. En gebouwd wordt er altijd, ook over 100 jaar nog. Dus als je je weg daarin weet te vinden, waarom niet? Moet kunnen!

|   ‘Dat die wekker niet meer afgaat vind ik eigenlijk nog het leukst van dat hele pensioen’ 
Met pensioen

Mijn wekker ging elke ochtend om 05.15 uur, dat heb ik nu niet meer. En dat vind ik eigenlijk nog het leukst van dat hele pensioen. Nu kom ik de ene keer om 07.00 uur mijn bed uit en de andere keer is het 09.00 uur. Of ik in een zwart gat ben gevallen? Dat niet. Mijn oudste dochter heeft een flat gekocht in Utrecht, die ben ik nu aan het opknappen. Thuis ben ik ook bezig met wat dingen en ik speel graag golf. Verder houd ik van fietsen, tuinieren, puzzelen en lezen. Ik ga me niet vervelen nee. Toch sluit ik het niet uit dat ik weer eens een project meedraai.

Ik ben tevreden met het leventje dat ik leid en ben gelukkig. Ik doe gewoon de dingen die ik wil doen en wat we morgen gaan doen zien we dan wel weer!