Chris Jansen; ''Ik ben 33 jaar in
de bouw werkzaam geweest''

Gefeliciteerd met je pensioen, heb je er zin in? Dankjewel, ja! De VUT, het prepensioen en de AOW leeftijd van 65 jaar zijn allemaal aan mijn neus voorbij gegaan. Nu mag ik officieel met pensioen. Mijn werk heb ik altijd met plezier gedaan, dat zeker. Ik ben werkvoorbereider en calculator geweest, voornamelijk bij renovatieprojecten van woningen en gebouwen.
De bouw ingerold

Vroeger werkte ik in de toeristische sector, bij het Grieks Verkeersbureau, midden in Amsterdam. Hier gaf ik informatie over vakanties in Griekenland, dat was leuk om te doen. Ik zag er geen toekomst in dacht ik. Toen ben ik aan de avondschool werktuigbouwkunde gaan studeren. Daarna ben ik de bouw ingerold en heb ik van alles en nog wat gedaan. De leukste tijd heb ik gehad bij Heijmans op Schiphol. Uiteindelijk ben ik 33 jaar in de bouw werkzaam geweest.

Het mooiste project

Wat is je mooiste project geweest? Een renovatie van 7 verschillende panden in Amsterdam bij  Muiderpoort. Er moesten uiteenlopende taken worden verricht, van funderingsherstel tot het dak vervangen met leistenen. Alles moest in de oude staat worden teruggebracht. Ik was werkzaam als assistent uitvoerder en heb daar ontzettend veel geleerd. De timmerlieden daar waren zo trots op hun werk dat ze oude stukken gereedschap in de plafonds hebben achtergelaten. Zo kan de volgende persoon die daar gaat verbouwen zien dat zij eraan hebben gewerkt.

Van deze uitvoerder heb ik bijzonder veel geleerd. Hij was een oude rot in het vak. In het begin werd ik gezien als zijn loopjongen. Toen het project af was zeiden ze; je bent toch wel meer dan een loopjongen. Je bent een echte uitvoerder.

En dan nu met pensioen

Mijn hobby is het verzamelen en verkopen van antiek en curiosa. Daarvoor ga ik samen met mijn vrouw overal naartoe. Van rommelmarkten tot antiekfairs in o.a. Duitsland, België, Frankrijk en Engeland. Vorig jaar waren we in Denemarken op vakantie, toen zijn we ook langs marktjes geweest. We kopen spullen in en verkopen deze weer via het internet. Onze grootste afzetgebied is Amerika, maar er gaat ook veel naar o.a. Nieuw-Zeeland, Australië en Italië. Het zijn vooral kleine producten, aparte dingen die mensen niet nodig hebben maar wel graag willen hebben. De waarde bepaal je door goed je huiswerk te doen. Soms zit er een verassing tussen; iets wat later veel meer waard blijkt te zijn dan waar je het voor hebt gekocht.