Zo maak je een sterk CV voor de bouwsector

Mijn naam is Annelisa, ik ben verantwoordelijk voor marketing en communicatie en houd mij onder andere bezig met het vergroten van de online naamsbekendheid van CAJA. Iedere maand breng ik een artikel uit waarin ik jou op de hoogte houd van een actueel onderwerp of je gratis en voor niets van handige tips voorzie. Deze keer geef ik je een aantal do's en don'ts voor het maken van je CV, gericht op de bouwsector.

Officieel betekent curriculum vitae ‘levensloop’. Het CV is eigenlijk een samenvatting van je professionele leven. Hierin zet je je werkervaring, behaalde diploma’s, hobby’s en een beschrijving van je persoonlijkheid. Deze feiten komen je vast niet onbekend voor. Maar hoe stel je nu een sterk CV op, gericht op de bouwsector? Waar moet je op letten en wat kan je beter laten? Om jou hierbij op weg te helpen zet ik de belangrijkste do’s en don’ts voor je op een rij.

DO’S

1. Houd het kort.

Maak je CV niet langer dan één tot twee pagina’s. Eén pagina als je net gestart bent, en twee pagina’s als je je al een tijdje op de arbeidsmarkt bevindt. De belangrijkste informatie, de persoonlijke gegevens en werkervaring zet je altijd op de eerste pagina.

2. Maak gebruik van tussenkopjes.

Om structuur in je CV aan te brengen is het slim om gebruik te maken van tussenkopjes. Functietitels, studies en ervaring kunnen gebruikt worden als tussenkopjes. Deze maak je dikgedrukt of plaats je in een groter lettertype, op deze manier houd je het overzichtelijk.

3. Houd het zakelijk.

Je CV blijft een zakelijk document. Houd hier rekening mee, het blijft immers belangrijk om op zakelijk gebied professioneel over te komen. Om je CV op een goede manier op te laten vallen, presenteer je deze in een nette lay-out, met een professioneel lettertype en plaats je een representatieve foto van jezelf. Houd het geheel netjes en verzorgd.

4. Maak je CV uniek.

Je kunt je CV uniek maken door een profielschets te maken. En profielschets is een korte omschrijving van een paar krachtige zinnen waarin je vertelt wie je bent en wat je kunt. Deze plaats je op de eerste pagina van je CV, bij je persoonlijke gegevens. Zo wek je interesse van de lezer en maak je duidelijk wie je bent en waar je naar op zoek bent.

5. Competenties in de bouw.

Benoem competenties die jij in bezit hebt, welke belangrijk zijn in de bouw. Onafhankelijkheid, accuraat, kostenbewust, klantgericht of klantvriendelijkheid en zelfstandigheid behoren bijvoorbeeld tot de competenties die men graag ziet in de bouw. Naast het benoemen van de competenties licht je ze later in je CV toe met concrete voorbeelden.

 

DON’TS

1. Te veel informatie.

Maak je CV niet te lang, zet er alleen de nodige en relevantie informatie in.

2. Onoverzichtelijkheid.

Voorkom lange lappen tekst, hierdoor kan je ongeorganiseerd overkomen. Door gebruik te maken van tussenkopjes creëer je meer overzicht.

3. Slordige fouten.

Controleer altijd op spelfouten en onwaarheden. Dit komt vaker voor dan je denkt en is makkelijk te voorkomen door iemand anders je CV te laten checken.

4. Onprofessioneel.

Houd je CV altijd professioneel, een aandachtspunt hierbij is de foto die je gebruikt. Vakantiefoto’s of foto’s met dieren en kinderen zijn bijvoorbeeld niet professioneel. Het is beter om een foto te gebruiken waarop je nette kleding draagt, met een rustige achtergrond.

5. Liegen op je CV

Het aandikken van waarheden en verdraaien van feiten komt vaak voor, misschien heb je jezelf er wel eens op betrapt. Uiteindelijk komt de waarheid altijd boven tafel. Wees altijd eerlijk en ben jezelf, dat is voor beide partijen een stuk prettiger.

 

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad, veel succes en tot volgende maand!