Vijf tips om productief thuis te werken

Sinds mijn laatste blog, dat ik begin maart met jullie deelde, hebben de ontwikkelingen rondom het coronavirus elkaar in rap tempo opgevolgd. Het leven vóór corona lijkt wel jaren geleden. Waar ik eerst gezellig met al mijn collega’s op kantoor zat, werk ik nu grotendeels thuis. En dat is best even wennen geweest.

Thuiswerken heeft zo zijn voordelen. Het is namelijk best fijn om een half uurtje langer te kunnen slapen en niet in de file te hoeven staan. Toch kan ik zonder twijfel zeggen dat ik werken op kantoor leuker vind. Het is gezelliger en uiteindelijk toch handiger, iedereen is makkelijk te bereiken voor een vraag of overleg. Om thuiswerken toch zo productief en fijn mogelijk te maken heb ik een paar tips op een rij gezet waar je echt wat aan hebt!

1. Opstaan en aankleden.

Zet elke dag op dezelfde tijd je wekker, een vast ritme is goed voor je productiviteit. En hoe fijn het ook is om je joggingbroek aan te trekken, je kunt het beter niet doen. Kleed je aan zoals je dat ook zou doen als je wél naar je werk gaat.

2. Zorg voor een fijne werkplek.

Ik heb het geluk dat ik in het kantoor van mijn vader kan werken, maar mensen die geen kantoor aan huis hebben moeten vaak even improviseren.  Zorg voor een comfortabele stoel en als je via je laptop werkt kun je deze het beste verhogen. En uiteraard is een plek waar je ongestoord kunt werken het fijnst; respect voor alle ouders met schoolgaande kinderen die nu thuiswerken.

3. Maak een planning.

Maak in de ochtend als eerste een planning. Wat ga ik vandaag doen en wat heeft de meeste prioriteit? Streep de dingen af die je klaar hebt, dat voelt goed en motiveert om door te gaan met de rest wat er op het lijstje staat.

4. Werk samen op afstand.

Het kan nog een hele kunst zijn om gedurende de dag contact te houden met je collega’s. Zorg dat jullie elkaar goed op de hoogte houden, dit kan met programma’s zoals Windows Teams. Hier kan je mee videobellen en bestanden delen.

5. Ga lunchwandelen.

Dit vind ik een hele fijne; wandelen. Vaak loop ik ’s ochtends voordat ik begin met werken een rondje en ‘s middags na of tijdens de lunch. Je wordt er echt wakker van en ik krijg altijd nieuwe inspiratie. Daarnaast is het natuurlijk ook goed voor je gezondheid!

Bij mij hebben de bovenstaande tips goed geholpen. Ook deze nieuwe situatie went, het belangrijkste is dat we gezond zijn en blijven! Aan de mensen die thuiswerken op dit moment; hoe bevalt het jou? Heb jij nog goede tips voor een productieve thuiswerkdag? Laat het weten in de comments!

Stay home, stay safe en tot volgende maand!