Het leukste aan werken in de
bouw? De sfeer die er hangt.

Nadat ik de mavo had afgerond moest ik een opleiding kiezen. Alleen dat is nog best lastig als je 16 bent. Een vriend van mij ging architectuur doen, dus toen dacht ik; dat ga ik ook doen. In het tweede jaar van de opleiding kon ik geen stageplek vinden bij een architectenbureau. Toen kwam ik bij een aannemer terecht en dat beviel zo goed dat ik daar gebleven ben. In het vierde jaar ben ik stage gaan lopen bij J.P. van Eesteren. Na mijn stage ben ik er via CAJA blijven werken.
Van buiten naar binnen

Aan het begin van mijn stage liep ik veel buiten. Het leuke daarvan vind ik het contact met de jongens. Je bent lekker sociaal bezig, beweegt veel en zit niet de hele dag binnen. Dat beviel erg goed moet ik zeggen. En nu, ja nu zit ik binnen met Goos, haha. Maar dat bevalt ook heel goed hoor. Ik zit nu in de werkvoorbereiding, we werken op het project in de bouwkeet. Ook deels buiten, alleen zit ik nu aan de voorkant van het project. Ik moet zeggen, in het begin vond ik het best spannend om de werkvoorbereiding in te gaan. Ik had daar nog nauwelijks ervaring in en ik ben het liefst buiten. Maar uiteindelijk is het toch best wel leuk geworden! Je stroomt erin en krijgt wat eigen projecten en zodoende wordt het steeds uitdagender. Binnen zitten was in het begin wel even wennen maar zeker niet verkeerd. Goos is een hele fijne begeleider. Ik kan alles aan hem vragen en hij betrekt me overal bij, dat is ook erg leuk.

Uitdagende projecten

We zijn nu aan het werk bij een onderzoeksinstituut in Utrecht. Daar zijn we nu bezig met fase 1, een interne verbouwing. Die verbouwing is op zich niet zo heel groot alleen is er veel installatiewerk. Verder zijn we een technische ruimte aan het bouwen op de eerste verdieping en na de bouwvak gaan we beginnen met fase 2 en 3. Fase 2 is ook een interne verbouwing en fase 3 bestaat uit het slopen van een bestaand gebouw. Deze wordt daarna vanaf de fundering weer opgebouwd. Er zit genoeg uitdaging in dit project, omdat het een onderzoeksinstituut is moet je met heel veel dingen rekening houden. Zoals zo min mogelijk lawaai maken, of trillingen veroorzaken, noem het maar op.

De werkzaamheden

Ik ben vooral bezig met het opzetten van projecten. Veel tekeningen bundelen en allerlei dingen uitrekenen. Soms ben ik even buiten om een rondje te lopen. Dat is niet alleen leuk voor de afwisseling maar het is ook nuttig. Het is handig om de mensen te kennen die daar lopen. Dan kun je checken of hetgeen wat je maakt in de werkvoorbereiding ook matcht met hoe de jongens er buiten over denken. Vaak zie je dat er op kantoor makkelijk wordt gedacht over iets en dat het in de praktijk best wel lastig blijkt te zijn. Dan is het altijd goed om het met de jongens daarover te hebben, kijken hoe zij erin staan.

Doorgroeien

Na de bouwvak ga ik een vervolgopleiding doen richting BIM. Dat vind ik interessant, omdat ik denk dat het de toekomst is. Die digitale kant van het vak interesseert mij wel. De opleiding ga ik in deeltijd doen, leren combineer ik dan met werken bij J.P. Hoe mijn bouwcarrière er verder uit gaat zien? Dat vind ik voor nu heel lastig te zeggen omdat ik eigenlijk alles wel leuk vind. Of ik nu buiten loop of in de werkvoorbereiding, het maakt voor mij niet heel veel uit. Ik ben nog hartstikke jong en heb nog zo veel tijd om te ontdekken wat ik precies wil. Eerst maar eens de vervolgopleiding afmaken.

Het leukste aan werken in de bouw

Wat het leukste is aan werken in de bouw? Ik denk toch de sfeer die er hangt. Leuke mensen om je heen hebben, de gezelligheid, hard werken en bouwen. Het klinkt misschien gek maar het realiseren van een gebouw dat je ook echt ziet groeien vind ik toch wel heel mooi!