Peter Bode met pensioen:
''Ik heb me nog niet hoeven vervelen!''

Peter Bode is inmiddels een aantal weken met pensioen. Wij belden hem op om te vragen hoe dit hem vergaat en hoe hij terugkijkt op zijn werkende leven in de bouw. ‘’De eerste weken van mijn pensioen ben ik druk bezig geweest met klussen bij mijn vriendin. We zijn de bijkeuken en de berging aan het verbouwen, ik heb me nog niet hoeven vervelen!’’
Altijd in de bouw gewerkt 

Na mijn studie ben ik in oktober 1979 voor het eerst in de bouw gaan werken. Ik ben begonnen als organisatie assistent zoals ze dat toen noemden. Daarna ging ik de werkvoorbereiding in, hier heb ik allerlei functies in gehad. Zo werd ik uiteindelijk senior werkvoorbereider, dat ben ik tot mijn pensioen blijven doen. Het is iets wat ik altijd met plezier heb gedaan.

Geen seriematige bouwer

De afwisseling van mijn werk heb ik altijd erg leuk gevonden. Je werkt zowel binnen op kantoor als buiten op de bouwplaats. Het is mooi om buiten de bouw te zien vorderen, dat is het grote voordeel van op de bouwplaats zitten. Renovatie en restauratie werken vond ik het leukst om te doen. Nieuwbouw en woningbouw trok me wat minder, dat vond ik al gauw saai omdat het allemaal hetzelfde is. Als je één woning hebt uitgezocht, dan heb je ook gelijk alles uitgezocht. Ik ben niet zo’n seriematige bouwer, ik houd meer van unieke projecten.

Het leukste project 

Wat ik het leukste project vond om te maken? Dat zijn er wel een paar hoor! Het Scheepsvaarthuis in Amsterdam, het Spoorwegmuseum in Utrecht en het Louis Hartlooper complex in Utrecht waren leuke projecten om aan mee te werken. Ook hebben we eens van een oud politiegebouw een filmcentrum gemaakt. Je kan er nu een film kijken als je wilt, ik ben er al een paar keer geweest. Er wordt een heel andere bestemming aan zo’n gebouw gegeven, dat is toch wel bijzonder!

Een tip voor junioren 

Vergeet niet om goed contact te houden met je collega’s, communicatie is heel belangrijk. In het verleden werd er veel gedaan zonder goed te communiceren. Dan was het achteraf niet goed en kon je het weer gaan veranderen, dat moet je voor zijn. Geef je ogen verder goed de kost, zie hoe er gebouwd wordt en kijk veel rond.

Het pensioen bevalt mij wel prima zo. Nog een project zit er voor mij voorlopig niet in. Ik heb genoeg andere dingen te doen en ga lekker genieten!