Jan Wouter; ''Ik ga een fietstocht
van 400 kilometer door Kenia maken''

Ik ga voor Amref Flying Doctors een fietstocht maken door Kenia. 400 kilometer en 4000 hoogtemeters in 7 dagen tijd. Het doel van Amref is om de gezondheid van mensen in Afrika blijvend te verbeteren. Vooral die van meisjes en jonge vrouwen. Want als zij gezond zijn en blijven, kunnen ze werken en een beter leven opbouwen voor zichzelf en hun gezin. Wat mij aanspreekt is dat het een organisatie is die zich fysiek inzet voor de verbetering van de gezondheidszorg in Afrika. Je kunt bij iedere ramp die er gebeurt geld overmaken maar je komt niet in contact met de mensen die daar het werk doen. Tijdens deze fietstochten ontmoet je daadwerkelijk deze mensen die zich hiervoor inspannen. Dat is indrukwekkend en mooi om te zien.
Fietsavonturen in Uganda 2019

In 2019 heb ik een soortgelijke tocht gemaakt. Toen werd ik door een kennis getipt om mee te doen aan een fietstocht in Uganda, ook voor Amref Flying Doctors. De fietstocht in Uganda was een iets pittigere tocht waarin we 600 kilometer in 6 dagen en 6000 hoogtemeters hebben afgelegd. Toen ik een tijdje terug zag dat er weer een fietstocht werd georganiseerd, maar nu in Kenia dacht ik; dat ziet er leuk uit, ik ga nog een keer meedoen!

In Uganda waren we met een vrij grote groep van 60 man. Naar Kenia gaan we met een kleinere groep van 25 man. Wanneer je daar aankomt is er niks. Dan wordt er een kamp opgebouwd waar je allemaal slaapt in een tentje. Er gaat een groep handige jongens mee die deze tenten opzetten en een kamp maken waar gekookt wordt. Zij zorgen er samen met de rangers voor dat je verzorgd en veilig kunt overnachten.

Iedere dag fiets je een uitgezette route in ‘the middle of nowhere’. Iedereen fietst op zijn eigen tempo. Dat moet je ook vooral aanhouden, want op je eigen tempo fiets je het best. Dus zo’n groep die waaiert wel uit elkaar. Je komt dan al fietsend een ploegmaatje tegen met wie je even verder gaat en de volgende dag is dat weer iemand anders.

Een andere wereld

Je bent in een fantastisch mooie omgeving en het leuke is, omdat je een sponsorrit doet voor Amref, dat je ook hun projecten gaat bekijken. Je maakt kennis met alle projecten die ze daar doen, bijvoorbeeld een ziekenhuis of een school. Dat is indrukwekkend om te zien. Iedereen is in Nederland wel eens in een ziekenhuis geweest, in Uganda en Kenia gaat het er heel anders aan toe. Het is mooi dat Amref zich daarvoor inzet. Als je in Nederland wat wilt drinken loop je naar de kraan en heb je water. In Uganda zie je de hele dag mensen lopen met jerrycans vol water. Wanneer wij ’s avonds aankomen in het tentenkamp hebben we zelfs douches. Dat is prettig na de hele dag op de fiets te hebben gezeten. Maar omdat je de hele dag mensen ziet slepen met drinkwater ook bijzonder.

Bokito in het echt

In Uganda ben ik met een gids het oerwoud ingegaan, daar heb ik wilde chimpansees gezien. Dat is relatief veilig, je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je wordt opgegeten door de leeuwen. Daarna ben ik nog met een vriend naar een gebied helemaal ten weste van Uganda gegaan, waar we gorilla’s in het wild hebben gezien. Dat was zeer indrukwekkend, ik heb Bokito in het echt gezien! Die dieren moet je wel te vriend houden, anders heb je een probleem. Tot slot hebben we ook een tocht door de jungle gemaakt met de auto. Toen kwamen we allerlei dieren, waaronder giraffen en zebra’s tegen. Ik heb het idee dat Kenia misschien nog wel mooier is dan Uganda wat dat betreft.

Het trainingsschema en de voorbereidingen

Je moet ervoor zorgen dat je in goede conditie bent wanneer je begint aan zo’n tocht. Ik ben in januari begonnen en fiets twee á drie keer per week. Hierbij probeer ik grote afstanden af te leggen. In woon in Maarn, daar heb je de Utrechtse Heuvelrug. Om te trainen is het een goed gebied. Je moet conditie en techniek opbouwen en op mijn leeftijd moet je daar de tijd voor nemen. Ik zit goed op schema. Verder heb ik een workshop ‘sleutelen aan je fiets’ gevolgd. Je leert dan welke materialen je mee moet nemen, hoe je beschadigingen voorkomt en hoe je banden, kettingen of spaken kunt repareren.

Doneer ook aan Amref Flying Doctors

Op dit moment heb ik ruim €12.500,- opgehaald. Voor Uganda had ik €19.313,- opgehaald. De komende weken hoop ik in de buurt te komen van dit bedrag, of misschien wel eroverheen. En dat alles om mijn steentje bij te dragen aan het doel van Amref. We vertrekken op 9 juni richting Kenia en op 17 juni kom ik weer terug. Wat ook heel leuk is, is dat alle sponsors een link krijgen van een website die door Amref wordt bijgehouden. Gedurende de dag worden er foto’s en filmpjes gemaakt door een professionele filmploeg. Wij krijgen deze beelden ‘s avonds om 18.00 uur te zien, daarna worden ze online gezet en kunnen alle sponsoren de tocht van de dag terugkijken.Jan Wouter

Vind jij Amref Flying Doctors ook een fantastisch doel en wil je Jan Wouter graag helpen om zijn doel te behalen? Klink dan op deze link om een zelf gekozen bedrag over te maken en voor meer informatie over de tocht.

Namens Jan Wouter en Amref bedankt voor je bijdrage!