Kees Zwarteveen werkt zijn
leven lang al in de bouw

De afgelopen vijf jaar zijn ongemerkt snel voorbij gegaan. Ik heb op allerlei verschillende projecten gezeten. Opeens kreeg ik een belletje van Rob; gefeliciteerd. Dat was wel een verrassing. Destijds ben ik per toeval bij CAJA terecht gekomen, het eerste contact liep via Kees. Ik kon vrij snel aan de slag en dat heb ik toen gedaan.
De weg naar werkvoorbereider

Mijn leven lang werk ik al in de bouw. Hoewel ik totaal niet uit een bouwkundige familie kom, was ik er wel op jonge leeftijd al mee bezig. Zo heb ik vroeger bij mijn ouders thuis veel verbouwd. Na de MTS en LTS te hebben afgerond ben ik gelijk in de bouw begonnen, toen ben ik eigenlijk vanzelf in de aannemerij terecht gekomen. Eerst heb ik een jaar of drie getimmerd, ik vond het leuk om die praktijkervaring op te doen. Na die tijd wilde ik graag verder groeien, richting het kantoor. Toen ben ik doorgegroeid tot werkvoorbereider en dat ben ik nu nog steeds.

De werkzaamheden

Ik heb wel eens gedacht aan projectleider, maar daar kom je moeilijk tussen als je nooit zelfstandig projecten hebt gedraaid. Maar eigenlijk vind ik het ook niet erg, je bent dan veel bezig met vergaderen en dat is niks voor mij. Wel ben ik de rechterhand van projectleiders. Mijn werkzaamheden verschillen per project en per bedrijf. Het is maar net op welke bouw je zit en wat je rol daar is. De werkzaamheden en verantwoordelijkheden kunnen elke keer weer anders zijn. Het leukst is om vanaf het begin betrokken te zijn, dan kan je nog sturen. Als je halverwege binnenkomt lukt dat niet meer.

Utiliteitsbouwprojecten vind ik het leukst om te doen. Meestal werk ik in de keet op de bouwplaats. Dan loop ik regelmatig een rondje, als de tijd er is probeer ik een keer in de week een rondje te maken. Het is goed om met je eigen ogen te zien wat er in de praktijk gebeurt. Ik wil weten hoe ze het maken, wat er goed en wat er fout gaat. Die informatie moet je echt gaan halen, want feedback krijg je zelden. Dat is een beetje bouw eigen.

Met plezier naar het werk

Wat maakt dat ik met plezier naar mijn werk ga? De techniek waar ik mee werk, het uitzoeken van allerlei dingen en het optimaliseren van het bouwproces. Ik heb al heel veel projecten meegedraaid en bij veel verschillende organisaties gewerkt. En uiteindelijk doet iedereen het op zijn eigen manier. Dat vind ik leuk. Mijn eigen ervaring en inbreng komt van verschillende bedrijven, dat is heel praktisch.

Ik raak niet snel verveeld omdat ik regelmatig aan een ander project werk. Soms komt het voor dat je denkt; waar ben ik nou beland. Dan kan je met de beste wil nog niet wat aanpassen, daar heb ik een hekel aan. Ik ben flexibel, maar ik hou wel van een stukje vrijheid. Gelukkig krijg ik dat vaak wel, omdat ik veel oplossingen zie. Als ze zeggen het moet zo en dat is de enige manier, dan ben ik gauw weg.

Werk en privé 

Ik heb er geen enkele moeite mee om werk en privé gescheiden te houden. Ik vind het helemaal niet erg om een keer een paar weken of een maand door te knallen, als het af moet en we lopen achter. Maar dan moet wel het einde in zicht zijn. Als ik op een project zit met structureel drie mensen tekort, dan ga ik daar niet in mee.

Verder houd ik van wandelen en fotograferen. Dan ga ik de natuur in met mijn camera, dat is echt een rustmoment. We zijn dit jaar naar Texel geweest, we konden nog net een plaatsje boeken. Meestal staan we op een camping in de duinen, dit jaar hadden we een ander plekje. We kamperen ons leven lang al, dat vind ik het leukste wat er is.

Op naar de volgende vijf jaar? Ja, wie zal het zeggen!