Handgeschreven kaartjes,
doe jij er nog aan?

Wanneer schreef jij voor het laatst een handgeschreven kaartje naar een vriend, familielid of klant? Ik kan het mij bijna niet herinneren. Tegenwoordig gaat bijna alles digitaal, vooral binnen mijn generatie; de veelbesproken millennials. Maar hoe leuk is het om een handgeschreven kaartje te ontvangen? Voor mij is dit een teken van oprechte interesse. De zender heeft moeite gedaan om een persoonlijke boodschap over te brengen. En dát is leuk!

Vroeger had de postbode het er maar druk mee, al die kaarten en brieven. Tegenwoordig is een kaart of brief eerder uitzondering dan regel. Wat dit zo interessant maakt is dat het een leuke kans is om op te vallen. Een kaart is namelijk tastbaar, de ontvanger houdt het kaartje vast en leest het, de boodschap komt binnen. Ik durf te wedden dat het bouncepercentage bij een handgeschreven kaart ook stuk lager ligt dan bij een e-mail.

“Is een handgeschreven kaart het waard?”

Daarnaast wordt de lezer ook voor een langere tijd herinnerd aan jouw boodschap. Als ik een kaartje ontvang denk ik altijd; ‘Wat leuk, laat ik het een mooi plekje geven’. Oftewel, het kaartje belandt bijna nooit direct in de prullenbak. Hierdoor is het bereik ervan groter, wat eventueel interessant is voor bedrijven. Want papier leidt ook direct tot online aandacht. Echter moet de boodschap altijd oprecht en gemeend zijn, anders verliest het zijn toegevoegde waarde in mijn ogen.

Wanneer ik na een aankoop een handgeschreven kaartje ontvang, trekt dit voor mij het bedrijf uit de anonimiteit. Het doet me altijd beseffen dat ik niet bij een machine koop, maar bij echte mensen. Het gevolg is dat ik mij als klant gewaardeerd voel en sneller geneigd ben om er nog eens wat te kopen of een positieve review achter te laten. Het nadeel van een handgeschreven kaart is dat het meer tijd en geld kost. Het kaartje moet worden gekocht, beschreven, ingepakt, beplakt en verzonden. Dat zijn aanzienlijk meer stappen dan het verzenden van een e-mail. Maar misschien is dat helemaal niet zo erg, en zouden we wat vaker tijd in een persoonlijke boodschap moeten steken.

De voordelen van een handgeschreven kaart op een rij:

  • Persoonlijk en sympathiek
  • Een laag bouncepercentage
  • Waardering van de lezer
  • Meer positieve reviews

Wanneer heb jij voor het laatst een handgeschreven kaartje ontvangen, en wat dacht je toen? Laat het weten in de comments en tot volgende maand!