Na ruim 15 jaar bouwen is op 22 juli 2018 de Noord/Zuidlijn geopend. Iedereen kan vanaf die datum binnen een paar minuten met de metro reizen van Amsterdam Noord naar Amsterdam Zuid en andersom.

Dankzij de Noord/Zuidlijn is ook vanuit deze stadsdelen het centrum snel toegankelijk en geeft dit een enorme impuls aan de voorzieningen buiten het stadscentrum.

De metro kan een topsnelheid halen van maximaal 80 kilometer per uur, maar door de tussengelegen stations kan die snelheid niet gehaald worden. De metrolijn is ruim 9 kilometer lang en heeft 8 stations, te weten: Noord, Noorderpark, Centraal Station, Rokin, Vijzelgracht, De Pijp, Europaplein en Station Zuid.

De Noord/Zuidlijn is een uniek project. Zo zijn er caissons (tunneldelen) verzonken, zijn er stations voorzien van bijzondere kunstwerken en zijn er tijdens de bouw diverse innovaties toegepast om de overlast voor de bewoners te minimaliseren. Een voorbeeld van dit laatste is het transport van het materiaal. Dit ging via tunneltransportvoertuigen, zodat er geen grote voertuigen door de binnenstad hoefden te rijden.

Tijdens de hoogtijdagen had CAJA zelfs meer dan 40 (!) medewerkers op dit project. Complex in zijn soort, maar daardoor ook aansprekend!